LumeaPiticilor
HOME RETETE ECARD JOCURI ONLINE FORUM PARTENERI CONTACT  
Informatii
> ALIMENTATIE
> SANATATE
> SFATURI
> PREVENTIV/URGENTA
> EDUCATIE
> PROGRES/DEZVOLTARE
> PRENUME
> DIVERTISMENT
> EXTRA
StradaPiticilor - art-n-craft activitati educative, fise si lectii pedagogice, desene de colorat, jocuri gratuite, planse, flashcards
Joi 24 Iulie 2014
TOP ACTUALITATI
Cauta in site      
Meteo
Horoscop
Forum
Mici anunturi
Links
Contact
Favorite
Sondaj
FAST FOOD-uri... De cate ori mergeti cu copiii dvs.?
Cel putin saptamanal
1 - 2 ori pe luna
Mai rar
Niciodata

Consultati rezultatele
Acum pe forum
Cifre Fise
Cifre Fise
ORARE didactice
ORARE didactice


 
 
 
Google
 
Alergiile alimentare
Alergiile alimentare
Am solicitat un interviu unei dieteticiene fermecatoare pentru a ne lamuri ce reprezinta aceste alergii si pentru a raspunde intrebarilor ce ne-au fost puse cel mai des in aceasta problema... 

Discutie cu Aura, dietetician in Bucuresti…


Ce este o alergie alimentara?
"Alergia alimentara antreneaza o reactie a sistemului imunitar, declansata de consumul unui aliment sau a unui aditiv alimentar. Uneori, pentru a provoca reactia, este suficienta o cantitate infima dintr-un aliment sau un aditiv alimentar. Aceasta poate surveni brusc si poate antrena dupa sine consecinte grave, pana la a pune viata in pericol. Aceasta reactie violenta poarta numele de soc anafilactic (reactie alergica grava, susceptibila de a provoca, in lipsa unei interventii adecvate, moartea).
Se intampla ca un copil sa manance de mai multe ori un anumit aliment inainte ca parintii sa constate ca este alergic la acesta. De exemplu, un copil alergic la nuci, nu va avea probabil nici o reactie prima oara cand le va manca. Dar, daca va dezvolta o alergie la acest aliment, indigestiile ulterioare pot fi grave, chiar fatale. Prima reactie alergica este, de fapt, un semnal de alarma. Acest lucru este valabil pentru nuci, dar si pentru numeroase alte substante puternic alergene."

Cine este expus riscului?
"Alergiile alimentare pot apare la orice varsta, dar adevaratele alergii alimentare sunt mai curente la sugar si la copilul mic, deoarece ele sunt legate de dezvoltarea lenta a tesutului mucuoaselor la micut. Pe masura ce copilul creste, membrana mucoaselor se dezvolta si poate ajuta copilul sa isi invinga alergia. Frecventa acestui tip de alergii scade cu varsta.
Copiii ai caror parintii au avut antecedente de alergii alimentare, au tendinta sa manifeste mai multe alergii. La copiii mici, alimentele care cauzeaza cel mai frecvent alergii sunt laptele, ouale, graul si arahidele. La copiii mai mari si la adulti, alergiile cele mai curente se datoreaza arahidelor si crustaceilor.
Aproximativ 1% din adulti sufera de alergii alimentare. Un alergolog a descoperit ca din 23 de persoane care credeau ca sufera de alergii alimentare, numai 4 erau intr-adevar atinse de acestea."

Sunt ele ireversibile?
"Copiii care sufera de alergii alimentare ar trebui reevaluati periodic. Crescand, alergiile lor pot dispare si sa nu mai necesite un regim alimentar adaptat, in special daca ele se manifesta inaintea varstei de trei ani. Cu toate acestea, anumite alergii, cele la nuci si la peste, de exemplu, au putine sanse sa dispara."

Ce sunt alergiile incrucisate?
"Alergia incrucisata cea mai frecventa asociaza o alergie la polenul unor arbori (mesteacan, nuc, arin, carpen) si o alergie alimentara la anumite fructe si legume.
  • Mesteacan si mere, mai rar piersici, caise, cirese.
  • Mesteacan, pelinarita cu mere, morcovi si cartofi.
  • Polen de graminee cu rosii si/sau arahide.
  • Lupin (lupinus albus) propus recent ca aditiv la faina de grau. Alergie incrucisata arahida-lupin.
  • Latex cu banana, castane, kiwi sau avogado."
 Care sunt alergiile cele mai frecvente?
"Alergiile presupuse a fi cele mai frecvente sunt cele la: arahide, oua, peste, proteine de lapte de vaca, creveti si alti crustacei, soia, telina si alte umbelifere, faina de grau si de secara, fructe (intre care portocala, marul, kiwi si banana), drojdia de bere si de patiserie, alunele si nucile, rosiile."

Care sunt alergiile cele mai periculoase?
"Sase alergii sunt presupuse a fi, in acelasi timp, si cele mai frecvente si cele mai grave: arahidele, crevetii, laptele, ouale, pestele si soia.
Alergia alimentara corespunde unei simptomatologii clinice variate. Lista manifestarilor este foarte lunga.
Putem cita: manifestarile care pun in discutie pronosticul vital precum socul anafilactic (uneori mortal), anumite crize de astm si anumite edeme Quincke grave, dar si urticaria si dermatita atopica (eczema sugarului), rinita si astmul mai banal, edemul buzelor, pruritul (mancarimi, un fel de eczema de urticarie) cavitatii bucale, aftoza (aftele), durerile abdominale, diareea, voma."

De ce provoaca alimentele alergii?
"Cauzele nu sunt inca cunoscute, sistemul de aparare al persoanei care sufera de alergii considera anumite substante inofensive ca fiind periculoase. Deci, la prima expunere la alergen, de exemplu la ingestia alimentului in cauza se activeaza sistemul de aparare.
Aceasta etapa, numita sensibilizare, se dezvolta mai repede sau mai incet la individul sensibil si depinde de mai multi factori: bagajul lui ereditar, varsta la momentul expunerii, cantitatea ingerata de aliment.
Ea da nastere la productia unor anticorpi speciali, denumiti Imunoglobuline de tip E (IgE). O data formati, acestia au proprietatea specifica de a se fixa la suprafata mastocitelor mucoaselor. Aceasta reactie antigen-anticorp va antrena in interiorul celulelor numeroase reactii biochimice care conduc la eliberarea unor mediatori. Unii dintre acestia sunt eliberati in minutele urmatoare contactului si sunt raspunzatori de reactiile imediate, in timp ce altii sunt fabricati de celule si vor antrena o reactie inflamatorie importanta; simptomele pot persista timp de cateva ore sau cateva zile dupa contact."

Putem sa ne asiguram ca in alimentele gata preparate pentru copii nu exista alimente alergene?
"Pentru a evita orice reactie alimentara, trebuie sa cunoastem alimentele riscante. Pentru aceasta, trebuie sa fim atenti la etichete sau sa citim lista ingredientelor prezentata pe ambalajul produselor alimentare. In orice caz, riscul de a gasi alergenul vostru in aliment este redus, dar nu lipseste cu totul. Nu trebuie sa ezitam sa intrebam resposabii de sectie in sectorul alimentar care sunt ingredientele utilizate in prepararea alimentelor; acestia au obligatia de a informa clientii care le pun astfel de intrebari."

Laptele de substitutie convine unui copil alergic la laptele de vaca?
"Exista mai multi inlocuitori pentru laptele de vaca. Dar, decat sa alegeti singuri, cereti mai bine sfatul pediatrului!
- in primul rand, laptele matern ramane alimentul cel mai bun pentru copil. Recomandam deci sa alaptati, daca se poate, cat mai mult timp.
- in al doilea rand, exista varietati de lapte hipoalergen, in care hidroliza partiala a proteinelor le diminueaza proprietatile alergene. Utilizarea acestora in primele 4 luni de viata reduce, in familiile cu risc, incidenta intolerantelor la proteinele din laptele de vaca si eczema atopica. Ele sunt propuse si la completarea alaptarii materne atunci cand este necesara suplimentarea la o varsta foarte frageda, pentru a evita accidentele alergice de tip I in momentul intarcarii.
Diferitele marci de lapte hipoalergen sunt : Aptamil HA, Nidal HA, Milumil hipoantigenic.
- exista si inlocuitori de lapte pe baza de hidrolizati de proteine in care, hidroliza mult mai avansata a proteinelor ajunge pana la peptide (un numar restrans de acizi aminati) cu greutate moleculara mica, ceea ce caracterizeaza acesti inlocuitori hipoalergici de lapte.
Majoritatea lor nu contin lactoza si sunt rezervati pentru indicatii terapeutice foarte precise: intoleranta la proteinele din laptele de vaca, realimentare dupa diaree grava sau suferite inaintea varstei de 3 luni, excizii extinse de intestin subtire...
Preparatele pe baza de soia sunt utilizate pe scara larga in America de Nord, cu argumentul foarte discutabil al unui risc mai redus de alergie decat cel la laptele de origine bovina.
Ele raspund, de asemenea, dorintei, la fel de discutabile, a anumitor mame, de a limita produsele de origine animala, in special bovina.


Alergiile alimentare
continuare...



 











Invata sa desenezi!
JOCURI ONLINE
>Mai multe jocuri
 
Informatii:   Alaptare - Diversificare alimentara - Sanatate - Lexic medical - Sfaturi - Masuri preventive si de urgenta - Educatie - Dezvoltare fizica - Dezvoltare psihomotorie - Comportamentul copilului
Strada Piticilor:   Desene de colorat - Masti - Marionete - Labirint - Diplome - Povesti - Povesti personalizate - Poezii - Poezioare - Cantece - Ghicitori - Activitati-jocuri recreative si educative - Jocuri on-line
Scoala Piticilor:   Adunari - Scaderi - Numara - Inmultiri - Cifre - Forme - Alfabet - Deprinderea scrisului - Vocabular - Uneste punctele - Umbre - Nu apartine - Apartine - Logica - La fel - Potriveste - Anotimpuri
Extra:   Horoscop zilnic - AstroBebe - Prenume de copii - Compatibilitati zodiacale - Simbolistica zilelor de nastere - Horoscop floral - Retete culinare - Meteo - Lista gradinitelor particulare din Bucuresti
Interactiv:   Forum - Trucurile parintilor - Sondaje - Newsletter - E-cards - Contact
 
Contact   - Politica de confidentialitate   - Termeni si conditii   - Parteneri   - Publicitate  
Continutul acestui site nu poate fi reprodus, integral sau partial, fara acordul scris al LumeaPiticilor.
Incalcarea prevederilor copyrightului este reglementata de Legea nr.8/1996.