LumeaPiticilor
Intra in Satul lui Mos Craciun!
HOME RETETE ECARD JOCURI ONLINE FORUM PARTENERI CONTACT  
Informatii
> ALIMENTATIE
> SANATATE
> SFATURI
> PREVENTIV/URGENTA
> EDUCATIE
> PROGRES/DEZVOLTARE
> PRENUME
> DIVERTISMENT
> EXTRA
StradaPiticilor - art-n-craft activitati educative, fise si lectii pedagogice, desene de colorat, jocuri gratuite, planse, flashcards
Vineri 18 August 2017
TOP ACTUALITATI
Cauta in site      
Meteo
Horoscop
Forum
Mici anunturi
Links
Contact
Favorite
Sondaj
FAST FOOD-uri... De cate ori mergeti cu copiii dvs.?
Cel putin saptamanal
1 - 2 ori pe luna
Mai rar
Niciodata

Consultati rezultatele
Acum pe forum
Desene de colorat despre ecologie didactice
Desene de colorat despre ecologie didactice
Planse didactice despre ecologie Fise de matematica personalizabile
Planse didactice despre ecologie Fise de matematica personalizabile


 
 
 
Google
 

Greutatea


Curba greutatii urca foarte repede in primele luni si mai incet dupa aceea.

Factorii care determina evolutia:
Cresterea in greutate depinde in mod direct de regimul alimentar, adica de aportul si asimilarea alimentelor.
Ea corespunde mai multor fenomene:
 • Cresterea organelor
  Acestea sunt relativ mari la nastere si cresc mai putin repede comparativ cu restul corpului.
 • Lungirea, ingrosarea si osificarea scheletului
  Scheletul asimileaza calciul. Oasele lungi si plate, care erau cartilaginoase, la nastere, se calcifiaza. Acest lucru explica de ce copilul aflat la o varsta frageda este asa de predispus la rahitism.
 • Cresterea numarului si volumului fibrelor musculare
  Depinde, intr-o oarecare masura, de practicarea unor exercitii.
 • Dezvoltarea tesutului adipos
  Nou-nascutul are foarte putine grasimi in corp. Bebelusul de 6-9 luni are forme foarte rotunjite. Pliul cutanat este gros si puternic. Pliul poate fi observat in regiunea dorsala cand ciupim pielea. Grosimea lui este variabila in functie de copil si de climat.
 • Compozitia corpului
  Sufera modificari profunde si conditioneaza celelalte fenomene.
  La nastere si imediat dupa, corpul copilului este bogat in apa (75% din greutatea totala). Jumatate din aceasta cantitate, stocata in afara celulelor, este mobila, adica poate fi eliminata usor. In consecinta, bebelusul este foarte sensibil la pierderile de apa din corp, provocate de caldura, febra, varsaturi, diaree sau lipsa aportului de lichide. Trebuie sa i se dea sa bea apa din abundenta, de mai multe ori pe zi. Doza medie este de 140 g la un kg si in decurs de o zi, mai ales in primul an de viata. Apoi, doza se ridica la 210 g la un kg, in decursul unei zile. Atunci cand este foarte cald, sau copilul are febra ori tulburari digestive, ratia de apa trebuie sa creasca si nu sa scada, asa cum sustin unele voci traditionaliste.
  Aceste echilibru instabil de apa persista in primii ani de viata, pana la 2-3 ani. La varsta de 6 ani, acesta este deja mult mai stabil. Greutatea traduce inainte de toate gradul de nutritie al copilului, in ziua consultului. Depinde de dezvoltarea copilului, dar si de regimul sau alimentar, de starea sanatatii sale, de rezervele sale de apa. Dezhidratarea puternica duce la o pierdere acuta in greutate. Dupa nastere, copilul incepe sa piarda din greutate, aproape a zecea parte din greutatea totala (si acest lucru cu atat mai mult cu cat greutatea copilului la nastere era mare.) Va reveni la greutatea initiala dupa una sau trei saptamani. Dupa aceea, greutatea creste continuu, cu atat mai repede cu cat copilul este la varsta frageda. In medie:
  • Greutatea copilului este de doua ori mai mare la 5 luni de la nastere.
  • De trei ori mai mare la un an.
  • Si de patru la 2-3 ani.
  • Viteza de crestere, desi ramane destul de mare dupa 2 ani, incepe totusi sa scada progresiv.

Normele de referinta
Ideal este sa comparam greutatile constatate cu normele stabilite regional, pe un acelasi esantion, adica persoane din acelasi grup etnic, provenind din aceeasi regiune geografica, traind in conditii socio-economice favorabile. Din pacate, astfel de premise sunt destul de rar intalnite in tarile in curs de dezvoltare. In absenta lor, pot fi folosite curbele de referinta stabilite de catre O.M.S., in urma unor cercetari internationale in ce priveste dezvoltarea copilului. Daca anumite tari dispun de norme nationale, aceasta curba va permite o comparatie. Sau va putea fi folosita temporar pentru a urmari evolutia copilului. Aceasta curba reprezinta un efort de unificare a nenumarate fise si curbe folosite in lumea intreaga. In acest lucru rezida importanta ei. Cele doua linii negre delimiteaza zona cosiderata normala.

Calcularea varstei si inscrierea greutatii
Notati mai intai greutatea la nastere. Reprezinta un punct de reper foarte important, mai ales pentru copii care merg mai rar la medic. Este un indicator pretios al regimului alimentar. Calculati apoi varsta copilului in ziua cantaririi, plecand de la data de nastere. Se ia in cosiderare luna in care este nascut copilul, inscrisa in casuta situata la stanga curbei, si ajungem la luna examenului medical. Marcati apoi greutatea copilului la intersectia dintre linia orizontala, corespunzand greutatii (rotunjind pana la un multiplu al lui 250 g), cu linia verticala corespunzand lunii in care se face examenul medical. La fiecare cantarire, este neaparat:
 • Sa inscrieti greutatea in cifre pe fisa sau in carnetul de sanatate.
 • Sa o duceti, printr-un punct sau printr-o cruciulita, pe curba de referinta.

Tehnica si dificultatile cantaririi
Bebelusii trebuie cantariti dezbracati, iar cei mai mari eventual cu un slip pe ei. Este de obicei usor sa cantaresti un bebelus. Dimpotriva, copii mici care au ajuns la o varsta mai inaintata, adesea se zbat in bratele mamei, refuzand cu incapatanare sa fie pusi pe cantar. In acest caz, putem folosi tehnica dublei cantaririi, folosind un cantar cu platforma si cantarind-o mai intai pe mama singura, si apoi pe mama si copil. Notati ambele valori pentru a permite un control in cazul unei greseli.

Interpretarea curbei de greutate
Valoarea greutatii la un moment dat poate sa fie mai putin importanta decat evolutia greutatii in timp. Traiectul curbei reprezinta rezultatele cantaririlor succesive. Curba poate fi stationara, ascendenta sau descendenta. In general, la toate varstele, baietii cantaresc mai mult decat fetele. Este deci preferabil sa folosim doua curbe diferite, una pentru baieti si cealalta pentru fete.


Dezvoltarea \'\'normala\'\' a copilului
Greutatea
Inaltimea
Capul
Toracele
Bratele
Dintii
Mecanisme de aparare impotriva infectiei
Sistemul nervos
Vederea si auzul Invata sa desenezi!
JOCURI ONLINE
>Mai multe jocuri
 
Informatii:   Alaptare - Diversificare alimentara - Sanatate - Lexic medical - Sfaturi - Masuri preventive si de urgenta - Educatie - Dezvoltare fizica - Dezvoltare psihomotorie - Comportamentul copilului
Strada Piticilor:   Desene de colorat - Masti - Marionete - Labirint - Diplome - Povesti - Povesti personalizate - Poezii - Poezioare - Cantece - Ghicitori - Activitati-jocuri recreative si educative - Jocuri on-line
Scoala Piticilor:   Adunari - Scaderi - Numara - Inmultiri - Cifre - Forme - Alfabet - Deprinderea scrisului - Vocabular - Uneste punctele - Umbre - Nu apartine - Apartine - Logica - La fel - Potriveste - Anotimpuri
Extra:   Horoscop zilnic - AstroBebe - Prenume de copii - Compatibilitati zodiacale - Simbolistica zilelor de nastere - Horoscop floral - Retete culinare - Meteo - Lista gradinitelor particulare din Bucuresti
Interactiv:   Forum - Trucurile parintilor - Sondaje - Newsletter - E-cards - Contact
 
Contact   - Politica de confidentialitate   - Termeni si conditii   - Parteneri   - Publicitate  
Continutul acestui site nu poate fi reprodus, integral sau partial, fara acordul scris al LumeaPiticilor.
Incalcarea prevederilor copyrightului este reglementata de Legea nr.8/1996.