LumeaPiticilor
Intra in Satul lui Mos Craciun!
HOME RETETE ECARD JOCURI ONLINE FORUM PARTENERI CONTACT  
Informatii
> ALIMENTATIE
> SANATATE
> SFATURI
> PREVENTIV/URGENTA
> EDUCATIE
> PROGRES/DEZVOLTARE
> PRENUME
> DIVERTISMENT
> EXTRA
StradaPiticilor - art-n-craft activitati educative, fise si lectii pedagogice, desene de colorat, jocuri gratuite, planse, flashcards
Vineri 18 August 2017
TOP ACTUALITATI
Cauta in site      
Meteo
Horoscop
Forum
Mici anunturi
Links
Contact
Favorite
Sondaj
FAST FOOD-uri... De cate ori mergeti cu copiii dvs.?
Cel putin saptamanal
1 - 2 ori pe luna
Mai rar
Niciodata

Consultati rezultatele
Acum pe forum
Fise Poster Ziua Pamantului
Fise Poster Ziua Pamantului
Planse didactice despre ecologie didactice
Planse didactice despre ecologie didactice


 
 
 
Google
 

Imi ajut copilul


Ce pot face pentru a-mi ajuta copilul in dezvoltarea vorbirii sale?

"Tot ce veti spune va putea fi folosit impotriva voastra!"
Ei da, limbajul vostru este prima sursa de inspiratie a copilului vostru. Asa ca nu putem decat sa va sfatuim sa-i vorbiti, cu atat mai rar si mai clar posibil cu cat este mai mic, controlandu-va bine modul de articulare a cuvintelor. Veti invata, de asemenea, foarte repede sa nu lasati sa va scape cuvinte pe care nu vreti sa le repete. Feriti-va, micutii golani repeta totul, cu atat mai mult cu cat simt ca este un cuvant interzis!
          
Cantecele si numaratorile
Copiii de toate varstele adora cantecelele si numaratorile. Sugarii se delecteaza cu acest belsug de sunete noi, celor mai mari le face placere sa se joace cu sonoritatile, sa le repete si sa creeze altele noi.
Copiilor le face mare placere sa se joace cu aliteratiile, cu ritmurile si rimele din limba. Ritmul si rima favorizeaza, de altfel, memorarea si permit invatarea mai rapida a structurilor. Este recomandat sa se asocieze cuvintele cu gesturi, ceea ce este o animare atat ludica, cat si pedagogica pentru invatarea structurilor. Cantecele sunt, in acest scop, foarte interesante, deoarece cuprind structuri mai rare, in jurul carora se roteste textul.
Cantecele deschid posibilitatea pentru numeroase jocuri de limbaj. Nu ezitati! In acest domeniu nu exista limita! Copiilor le place foarte mult sa fie eroii unor povestiri. La fel se intampla si cu cantecele. Este foarte usor sa schimbi numele unui personaj din cantec si sa-l integrezi pe cel al copilului vostru. Cu cat combinatia va fi mai insolita, cu atat va rade mai mult...
         
Conversatiile...
Greu, este greu sa gasesti un subiect de discutie care sa-l pasioneze pe un micut mai mic de trei ani! Incepeti prin a-l asculta, el va va indica singur despre ce vrea sa vorbeasca. Un copil isi deturneaza foarte repede atentia. Agatati-va si profitati de interesul lui spontan pentru un subiect sau un lucru. Trece printr-o saptamana de "cow-boy si indieni"? Cititi-i povesti, jucati-va de-a cow-boy-ii, fabricati bentite si pene... Iata o ocazie nesperata de a-i imbogati vocabularul si de a reveni asupra structurilor care ii creaza probleme.
Lectura este si ea un moment propice pentru a-l face sa ia cuvantul. Ii va place, uneori, sa va spuna el o poveste. Desenele il vor incanta. Cei foarte mici vor profita pentru a arata ceea ce recunosc si a inlantui cateva cuvinte. Ramane ca voi sa elaborati primele lor productii, repetand cuvintele si trezindu-le interesul prin dezvoltarea subiectului.
Ex: O ilustratie prezinta o masina. Bebelusul exclama: "...sina" Mama va raspunde: "da, este masina! Si noi avem masina. Afara, pe strada sunt multe masini. Masina merge si face zgomot, brum... brum!" etc.
Pentru a nu intrerupe legatura de comunicare, adaptati-va limbajul la al lui, fara a cadea in excese, folosind termeni prea "de bebelus"! Acceptati limbajul lui de copil, in special inainte de a implini 5 ani. Daca il utilizeaza, inseamna ca ii este necesar si ca a ales un termen mai simplificat pentru a putea sa-si continue conversatia. Va trebui sa repetati fraza lui, folosind cuvantul de "om mare" corespunzator, pentru a-l sensibiliza si a-l determina treptat sa il foloseasca.
Se recomanda sa nu va prefaceti ca nu ati inteles, sub pretextul ca nu a spus fraza cum trebuie. Mai bine o reluati pentru el si, daca comunicarea nu s-a produs, puneti-i intrebari directe.
    
Jocuri diverse si variate
Strambaturile: foarte ludice si intrucatva interzise, acestea au, totusi, avantajul de a-i intari muschii faciali si, deci, gura, indispensabila pentru vorbire!
Onomatopeele: pronuntati si repetati onomatopeele intalnite in timpul lecturilor. Ele vor face sa apara asociatii interesante de consoane si vocale.
Imitarea sunetelor animalelor: profitati de atractia lor fata de animale. Aceste zgomote va vor permite sa puneti accentul pe fonemele care le fac cele mai multe probleme. Ex.: "r"-ul i se pare greu, jucativa de-a leul care rage!
Modularea vocii: amuzati-va schimband nivelul vocii atunci cand vorbiti sau spuneti o poveste. Soptiti, exagerati articularea, vorbiti tare, strigati, vorbiti cu voce joasa.…
Sunete interminabile: faceti concursuri de suflu! Trageti aer si pronuntati toate vocalele in timpul expiratiei. Reincepeti, apoi, in sens invers.
Lumanarea: focul atrage copiii. Le stiti entuziasmul de la zilele de nastere! De ce sa ne limitam la o anumita zi? Lumanarea permite sa exersati suflul respiratiei. Jucati-va cu flacara: incercati sa-l faceti sa o clatine sau sa o stinga cu suflul. Mai mult, incercati sa faca aceasta pronuntand anumite sunete "f", "v", "s" si "z".


Cucerirea limbajului
Sensibilizarea prenatala
Bebelusul a sosit! (luna 1)
Ingaimarea (pana la 3 luni)
Ganguritul (3-16 luni)
Gata, vorbeste!
Copilul de la 2 la 4 ani: un Hercule al limbajului
Educatia bilingva
Imi ajut copilul Invata sa desenezi!
JOCURI ONLINE
>Mai multe jocuri
 
Informatii:   Alaptare - Diversificare alimentara - Sanatate - Lexic medical - Sfaturi - Masuri preventive si de urgenta - Educatie - Dezvoltare fizica - Dezvoltare psihomotorie - Comportamentul copilului
Strada Piticilor:   Desene de colorat - Masti - Marionete - Labirint - Diplome - Povesti - Povesti personalizate - Poezii - Poezioare - Cantece - Ghicitori - Activitati-jocuri recreative si educative - Jocuri on-line
Scoala Piticilor:   Adunari - Scaderi - Numara - Inmultiri - Cifre - Forme - Alfabet - Deprinderea scrisului - Vocabular - Uneste punctele - Umbre - Nu apartine - Apartine - Logica - La fel - Potriveste - Anotimpuri
Extra:   Horoscop zilnic - AstroBebe - Prenume de copii - Compatibilitati zodiacale - Simbolistica zilelor de nastere - Horoscop floral - Retete culinare - Meteo - Lista gradinitelor particulare din Bucuresti
Interactiv:   Forum - Trucurile parintilor - Sondaje - Newsletter - E-cards - Contact
 
Contact   - Politica de confidentialitate   - Termeni si conditii   - Parteneri   - Publicitate  
Continutul acestui site nu poate fi reprodus, integral sau partial, fara acordul scris al LumeaPiticilor.
Incalcarea prevederilor copyrightului este reglementata de Legea nr.8/1996.