LumeaPiticilor
Intra in Satul lui Mos Craciun!
HOME RETETE ECARD JOCURI ONLINE FORUM PARTENERI CONTACT  
Informatii
> ALIMENTATIE
> SANATATE
> SFATURI
> PREVENTIV/URGENTA
> EDUCATIE
> PROGRES/DEZVOLTARE
> PRENUME
> DIVERTISMENT
> EXTRA
StradaPiticilor - art-n-craft activitati educative, fise si lectii pedagogice, desene de colorat, jocuri gratuite, planse, flashcards
Vineri 18 August 2017
TOP ACTUALITATI
Cauta in site      
Meteo
Horoscop
Forum
Mici anunturi
Links
Contact
Favorite
Sondaj
FAST FOOD-uri... De cate ori mergeti cu copiii dvs.?
Cel putin saptamanal
1 - 2 ori pe luna
Mai rar
Niciodata

Consultati rezultatele
Acum pe forum
Planse didactice despre ecologie Fise de matematica personalizabile
Planse didactice despre ecologie Fise de matematica personalizabile
Poster Ziua Pamantului
Poster Ziua Pamantului


 
 
 
Google
 
Convulsii febrile la copii

Convulsii febrile la copii

Convulsiile febrile sunt o problema importanta de sanatate a copilului, intre 4 si 5% din copii avand unul sau mai multe episoade de acest fel pana la varsta de 5 ani. 

Convulsiile febrile sunt crize de epilepsie care intervin la anumiti copii cu ocazia unor puternice puseuri de febra (peste 38,5° C). In majoritatea cazurilor, febra care duce la aparitia convulsiei este cauzata de o infectie acuta a cailor respiratorii superioare, de obicei virala (rinofaringita, vreo boala eruptiva a copilariei). Dar poate fi cauzata si de o alta infectie care evolueaza tot cu febra. Pot aparea convulsii si dupa unele vaccinuri precum DTP, polio, etc... 

Convulsiile se caracterizeaza prin contractii bruste, involuntare, prelungite ale unui muşchi, grup muscular sau ale intregului corp, alte semne si simptome sunt pierderea cunostintei, tremuraturi sau, din contra, rigiditate si pielea invinetita in jurul gurii.
Majoritatea crizelor sunt simple si nu se reproduc, sau rar, in aceasi circumstante: o crestere rapida a temperaturii.
Pot totusi sa fie foarte grave cand dureaza prea mult timp sau cand apar la copii sub 9 luni sau la copii de peste 5 ani. Pot uneori sa dezvaluie o boala neurologica latenta care trebuie depistat.

O internare la spital uneori necesara
Exista insa o varietate de convulsii febrile care pune probleme serioase, acestea fiind denumite convulsii febrile complexe.
Pot intra in aceasta categorie de convulsii, cazurile urmatoare:
  • copilul dumneavoastra a facut o criza convulsiva de o durata mai mare de 10 minute;
  • copilul dumneavoastra are mai putin de 2 ani;
  • dupa criza, copilul prezinta semne neurologice (coma, deficit muscular,...).
    Crizele care prezinta astfel de manifestari prezinta un risc crescut de a produce sechele neurologice, este atunci necesar sa internati copilul dumneavoastra la spital cat mai repede.
    Internarea va permite sa fie exclusa o infectie a sistemului nervos central, si sa se depisteze eventualele sechele ale crizei convulsive.

Evolutia crizelor convulsive febrile
Majoritatea copiilor internati pentru o criza convulsiva febrila nu vor ramane cu nici o urma in viitor. Este posibil in schimb sa mai faca din acelasi motiv, la aparitia unei cresteri rapide a temperaturii. Unii copii vor avea doar o singura criza, alti vor mai face o data sau de doua ori, altii vor avea mai des.
Unii dintre ei vor putea sa devina si epileptici.
Va sfatuim totusi, la primul episod de convulsii febrile, sa internati copilul dumneavoastra in spital pentru a exclude alte probleme mai grave precum meningita, meningoencefalita sau alte cauze de convulsii ocazionale. Convulsiile febrile trebuiesc de asemenea diferentiate de o prima criza de epilepsie, care poate si ea aparea asociata cu febra, desi rar.
Pe de alta parte, in afara de ingrijri medicale, medicii care vor consulta copilul dumneavoastra va vor invata cum sa preveniti eventuale alte crize.

Ce trebuie facut in caz de criza?
  • in timpul crizei, care dureaza in general cateva minute, verificati daca gura copilului nu este obturata
  • puneti copilul culcat pe o parte si mentineti-i capul pe o parte (daca vomita, sa nu se sufoce).
  • dupa criza, cand copilul va fi linistit, luati imediat masuri pentru combaterea febrei, dati-i sa bea lichide si chemati de urgenta medicul!

Tratament
Cand stiti ca un copil este subiect la convulsii, trebuie sa preveniti variatiile brutale de temperatura. Imediat cand observati o crestere de temperatura, trebuie sa-i dati copilului un antitermic (paracetamol, efferalgan, algocalmin pentru copii), cel mai bine ar fi sa-i administrati un supozitor. Puteti de asemenea sa folositi alte mijloace de scadere a febrei precum impachetari reci sau o baie calduta 36-37 °C si racita progresiv. Pentru a fi mai exact, temperatura apei trebuie sa fie -2°C sub temperatura copilului, de exemplu daca are 39°C (temperatura rectala sau in ureche), baia va fi la 37°C, daca are 40°, apa va fi la 38°C.
Daca totusi copilul dumneavoastra face convulsiile, trebuie sa-i administrati un anticonvulsiv (prescris de catre pediatrul dumneavoastra in functie de greutatea copilului), pe care il veti administra pe cale intrarectala. Acesta inceteaza criza de convulsii, in majoritatea cazurilor.

In concluzie, daca micutul dumneavoastra face convulsii, va sfatuim sa mergeti cat mai repede la spitalul cel mai apropiat, de preferinta un spital pediatric, unde copilul va putea beneficia de ingrijiri de specialitate. Invata sa desenezi!
JOCURI ONLINE
>Mai multe jocuri
 
Informatii:   Alaptare - Diversificare alimentara - Sanatate - Lexic medical - Sfaturi - Masuri preventive si de urgenta - Educatie - Dezvoltare fizica - Dezvoltare psihomotorie - Comportamentul copilului
Strada Piticilor:   Desene de colorat - Masti - Marionete - Labirint - Diplome - Povesti - Povesti personalizate - Poezii - Poezioare - Cantece - Ghicitori - Activitati-jocuri recreative si educative - Jocuri on-line
Scoala Piticilor:   Adunari - Scaderi - Numara - Inmultiri - Cifre - Forme - Alfabet - Deprinderea scrisului - Vocabular - Uneste punctele - Umbre - Nu apartine - Apartine - Logica - La fel - Potriveste - Anotimpuri
Extra:   Horoscop zilnic - AstroBebe - Prenume de copii - Compatibilitati zodiacale - Simbolistica zilelor de nastere - Horoscop floral - Retete culinare - Meteo - Lista gradinitelor particulare din Bucuresti
Interactiv:   Forum - Trucurile parintilor - Sondaje - Newsletter - E-cards - Contact
 
Contact   - Politica de confidentialitate   - Termeni si conditii   - Parteneri   - Publicitate  
Continutul acestui site nu poate fi reprodus, integral sau partial, fara acordul scris al LumeaPiticilor.
Incalcarea prevederilor copyrightului este reglementata de Legea nr.8/1996.